Dorpsstraat en Rode Kruislaan gaan opnieuw open

Vanaf vrijdagavond 22 december zijn de Dorpsstraat, Rode Kruislaan en de parking van het John Cuppensplein weer open. Bezoekers van het centrum moeten wel rekening houden met een vernieuwde verkeerssituatie. De afwerking van het Hoppinpunt op het John Cuppensplein en de klinkerwerken aan enkele voetpaden gebeuren begin 2024.

Op woensdag 20 september startten de werken aan de Dorpsstraat en de Rode Kruislaan rond het John Cuppensplein. Eerst werden de nutsleidingen ondergronds vernieuwd, daarna werden de straten heraangelegd. De werken zijn nog niet helemaal klaar, hier en daar moeten nog sommige zaken afgewerkt worden. Maar de straten en de parking op het John Cuppensplein zijn vanaf vrijdagavond 22 december wel opnieuw open. Een feestelijke opening is pas voorzien na het einde van alle werken.

Gewijzigde verkeerssituatie

De verkeerssituatie in de Dorpsstraat en de Rode Kruislaan is door de werken veranderd. Op het onderstaande plannetje zie je de verkeerssituatie rond het John Cuppensplein. Dit is er gewijzigd:

  • De meest ingrijpende wijziging is dat automobilisten vanuit de Dorpsstraat niet meer rechts mogen afslaan om de Grote Baan richting Hasselt op te rijden. Je mag aan de lichten rechtdoor rijden (richting Ringlaan) of links afslaan (richting Helchteren). Je kan ook de Dorpsstraat in rijden via de Grote Baan en Ringlaan. Maar je mag dus niet meer rechtsaf vanuit de Dorpsstraat richting Hasselt. Op die manier is er geen conflict meer tussen auto’s die rechtsaf slaan en voetgangers of fietsers die de Grote Baan oversteken. Bovendien krijgt de bus een vrije busbaan tot aan het kruispunt. Op die manier is een vlotte doorstroming van openbaar vervoer gegarandeerd.

  • Automobilisten die uit de Dorpsstraat komen, moeten voorrang geven aan fietsers en auto’s op de Rode Kruislaan, die van de parking van het John Cuppensplein komen.

Let op: De bussen in Houthalen-Centrum volgen nog steeds een omleiding. De busstroken rond het John Cuppensplein kunnen nog niet in gebruik genomen worden door technische redenen. De communicatie over wanneer de bussen opnieuw langs het John Cuppensplein kunnen rijden volgt later.

Hoppinpunt

De heraanleg van de Dorpsstraat en de Rode Kruislaan kaderen in het bredere project van het Hoppinpunt. Dit punt komt er in functie van de Noord-Zuid. Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen. Zo kan je bijvoorbeeld je fiets veilig achterlaten op het Hoppinpunt en dan de bus nemen. Op het John Cuppensplein komt er dan ook een fietsenparking, fietskluizen, deelauto’s, fietsherstelpunt, pakjesdienst en bushalte. De Dorpsstraat en de Rode Kruislaan zijn heraangelegd in functie van het Hoppinpunt.

De werken op het Hoppinpunt en nog enkele klinkerwerken zullen nog tot het voorjaar van 2024 duren. Als alles klaar is zal er een feestelijke opening plaatsvinden, samen met de handelaars van Houthalen-Centrum.