Opmetingen en grondboringen langs Grote Baan in Houthalen-Helchteren

Om het ontwerp van de nieuwe Noord-Zuidverbinding in detail uit te werken, moet het projectgebied grondig in kaart gebracht worden. Daarom voeren we de komende maanden enkele onderzoeken uit aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.

Archeologische boringen

Tijdens een archeologisch vooronderzoek voert bodemonderzoekbureau ADEDE manuele boringen uit. De boorgaten hebben een diameter van 7 cm en een maximale diepte van 2 m. Op deze manier onderzoeken we of er archeologische resten in de grond zitten en of bijkomend onderzoek nodig is. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de ondergrond in de directe omgeving ook onderzocht op munitie of niet gesprongen explosieven. De boringen zullen geen hinder of schade veroorzaken. Na afloop van het onderzoek wordt de oorspronkelijke staat hersteld.   

Landmetingen

Landmeterskantoor Van Eester voert metingen uit om de huidige positie van bomen, hagen, voorgevels, … vast te leggen. Zo brengen we het openbare domein van de Grote Baan gedetailleerd in kaart. Omdat de informatie op plannen soms afwijkt van de realiteit, gaan de landmeters ter plaatse opmeten. De metingen gebeuren van gevel tot gevel met een klein meettoestel en veroorzaken geen schade. Naast opmetingen voert landmeterskantoor Van Eester ook opzoekingswerk uit bij het kadaster, de gemeente en andere instanties.