Bouw fietsbrug Helchteren-Noord gaat eerste fase in

Op maandag 28 februari ging de eerste schop in de grond voor de zogenaamde winsten van de Noord-Zuid. Het was Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zelf die de eerste schop in de grond stak. De fietsbrug is een van de eerste realisaties die we nu al op het terrein kunnen realiseren binnen het project Noord-Zuid Limburg. We maken op korte termijn werk van een verbeterde fietsveiligheid in Houthalen-Helchteren. De werken duren een jaar.

De afgelopen 2 maanden voerden de nutsmaatschappijen al voorbereidende werken uit in de buurt van de Kievitwijk en ter hoogte van de vroegere terreinen van Awouters. Gisteren zijn de echte werken aan de fietsbrug gestart. Eerst wordt de werfzone veilig ingericht en zorgt de aannemer door de aanleg van een tijdelijk fietspad voor veilige omrijroutes voor fietsers langs de Grote Baan. Vanaf april tot maart 2023 bouwen we aan de fietsbrug, verplaatsen we de bushaltes en werken we aan de definitieve fietspaden.

De hinder tijdens de werken blijft beperkt omdat er veelal in de berm en naast de weg wordt gewerkt. Het verkeer op de Grote Baan kan dan ook altijd in beide richtingen, maar wel aan een verminderde snelheid van 50km/u, langs de werfzone rijden. In totaal zal er ook een tiental nachten ’s nachts worden gewerkt. Tijdens dat nachtwerk zal het nodig zijn om een rijstrook af te sluiten en het verkeer beurtelings door te laten rijden via de andere rijstrook. Bewoners en de omgeving worden van de nachtelijke werfactiviteit en de extra hinder telkens tijdig op de hoogte gebracht.