Trajectbegeleider herlokalisatie bedrijven en handelaars start voorbereidingen

De realisatie van het voorkeursalternatief treft verschillende bedrijven en handelaars die binnen de voorlopige en indicatieve contour van de te verwachten impact liggen en dus vermoedelijk verworven zullen worden. Om samen met hen na te denken over een nieuwe locatie voor hun bedrijf of handelszaak en hen daarbij te ondersteunen werd een externe trajectbegeleider aangesteld. Het gespecialiseerde bedrijf CityD-WES, i.s.m. Studio Levier, zal op korte termijn contact opnemen met de betrokken ondernemers.

Voor de bedrijven en handelaars langs de Grote Baan en de bedrijven in de kmo-zone in Helchteren-Noord heeft de realisatie van het voorkeursalternatief grote gevolgen. Om ruimte te maken voor die nieuwe Noord-Zuidverbinding zullen zij op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie voor hun bedrijf of handelszaak. De Werkvennootschap en het Departement Omgeving, die het complex project Noord-Zuid Limburg samen coördineren, willen hen daar actief in begeleiden. Daarom werd CityD-WES aangesteld als trajectbegeleider herlokalisatie.

Het team van de trajectbegeleider zal in dialoog gaan met de betrokken bedrijven en handelaars over onder andere de impact op hun perceel en de randvoorwaarden van de nieuwe locatie. Het zal actief meezoeken naar oplossingen voor een nieuwe vestiging en de vergunbaarheid ervan aftoetsen. Tijdens het hele traject blijft het team het vaste aanspreekpunt voor bedrijven en handelszaken die volledig verworven moeten worden en werkt het nauw samen met de betrokken organisaties, de gemeente Houthalen-Helchteren en de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. Vanaf januari start alvast de voorbereiding: er wordt een omgevingsanalyse opgemaakt en een werkgroep met bedrijven en handelaars opgestart als onderdeel van het begeleidingsplan.

CityD-WES heeft jarenlange ervaring in de ondersteuning van steden en gemeenten, handelaars en ontwikkelaars bij de realisatie van beleids-, investerings- en vestigingsbeslissingen. CityD-WES zal voor deze opdracht samenwerken met Studio Levier, een bureau dat gespecialiseerd is in de ruimtelijke integratie van kennis uit verschillende disciplines.